Vraag&Antwoord

Jezus' intocht in Jeruzalem (1) - Peter van 't Riet - 2015
Wat betekenen de palmtakken waarmee gezwaaid wordt bij Jezus' intocht in Jeruzalem?

Vraag : Wat is de betekenis van het beeld van de palmtakken bij de intocht van Jezus in Jeruzalem? Hebben die met het loofhuttenfeest te maken? Palmtakken kan ik moeilijk met de tijd rond Pesach in verband brengen. De traditioneel christelijke uitleg is dat Jezus als koning wordt binnengehaald omdat hij de dood overwonnen heeft. Is er een joodse verklaring voor het gebruik van palmtakken in dit verhaal?

Antwoord : Ik kan me voorstellen dat je aan het loofhuttenfeest denkt. Maar palmtakken hadden ook een meer algemene functie in die tijd. De palmtakken bij de intocht van Jezus in Jeruzalem op weg naar de tempel (bijv. Matteüs 21:1-10) zijn ontleend aan Psalm 118:27. Je moet alleen even verschillende vertalingen bekijken, want het Hebreeuws in dit vers is enigszins cryptisch. De NBG1951 leest: "Bindt de feestoffers met touwen vast bij de hoornen van het altaar." De NBV 2004 leest echter: "Vier feest en ga met groene twijgen tot aan de horens van het altaar." Lees voor twijgen in dit geval "palmtakken".

Het gaat in Psalm 118 om de rechtvaardige die de tempel binnengaat. Het is een van de koningspsalmen, psalmen die een rol speelden bij de troonsbestijging van de koningen van Israël. In "De slip van een joodse man vastgrijpen" heb ik laten zien hoe die psalm in elkaar zit. Het is een vraag en antwoordspel uit de ceremonie van de troonsbestijging. Ongetwijfeld werd daarbij met palmtakken gezwaaid om uiting te geven aan vreugde, zoals wij vandaag met vlaggen en wimpels zwaaien. In de evangeliën rijdt Jezus ook op een ezelin, het rijdier van Israëls koningen bij een dergelijke ceremonie. De vreedzame Toraleraar Jezus wordt door zijn aanhangers binnengehaald als een koning in Israël. Dat heeft niets te maken met de latere christelijke theologie van Jezus die de dood heeft overwonnen, maar was vooral gericht tegen al die joodse groepen die het koningschap in Israël met gewelddadige middelen op de Romeinen wilden veroveren.


This is the website of Peter van 't Riet