Vraag&Antwoord

Antisemitisme (7) - Peter van 't Riet - 2016
Als joden een gewoon volk zijn net zoals alle andere volken roepen ze dan het antisemitisme niet over zichzelf af?

Vraag : Als je vind dat het joodse volk een gewoon volk is net zoals bijv. Chinezen of welk volk dan ook, moet je dan niet concluderen dat de Joden het antisemitisme over zich zelf af roepen?

Antwoord : Dit begrijp ik niet. Chinezen houden net als joden ook hun eigen volk en cultuur in stand, tot in de Chinese wijk van New York toe. En wie geen Chinees is, wordt niet zomaar tot hun gemeenschap toegelaten. Toch bestaat er niet zoiets als een eeuwenoud verschijnsel "anti-chinesisme". En dit kun je zeggen van veel andere volken in de geschiedenis.

Als je het joodse volk een gewoon volk vindt, waarom zou je je er dan aan ergeren? Joden doen niemand kwaad. Zelfs toen ze vervolgd werden, deden ze dat eeuwenlang niet. En nu de joden in de staat Israël voor het eerst in de geschiedenis zichzelf wel verdedigen tegenover de gigantische aantallen van hun Arabisch-islamitische vijanden, nu zijn er wederom lieden die hen daarom veroordelen. Tegenwoordig wordt dat gebracht als 'anti-zionisme', maar in feite is dat een salonfähige vorm van antisemitisme.

Wat mij betreft verdient Israël als enige democratie in het Midden-Oosten onze steun en moeten we bereid zijn te accepteren dat het af en toe vuile handen moet maken om te overleven. Je zou kunnen zeggen: "Als Israël zichzelf vandaag ontwapent, bestaat het morgen niet meer. Maar als de Palestijnen zichzelf vandaag ontwapenen, dan is er morgen vrede." Werden de joden door de Arabieren maar gezien als een gewoon volk net zoals alle andere volken, dan was vrede sluiten misschien makkelijker geweest. Het antisemitisme zit echter diepgeworteld in de Arabische samenlevingen.


This is the website of Peter van 't Riet