Vraag&Antwoord

Voordelen van het Jodendom (1) - Peter van 't Riet - 2017
Heeft het Jodendom voordelen boven andere religies?

Vraag : Wat zijn de voordelen van het Jodendom in vergelijking met andere religies?

Antwoord : In mijn ogen zijn er vele voordelen. Ik noem er slechts twee. Een van de grote voordelen van het Jodendom is dat je Jood kunt zijn zonder dat je gelovig hoeft te zijn. Ze zeggen wel eens dat het Joodse volk bestaat uit vier soorten mensen:

  • zij die veel Joodse kennis hebben en Joods leven,
  • zij die veel Joodse kennis hebben maar niet Joods leven,
  • zij die weinig Joodse kennis hebben maar wel Joods leven,
  • zij die weinig Joodse kennis hebben en ook niet Joods leven.

Die horen allemaal bij het Joodse volk. Dat getuigd van een enorme tolerantie, hoewel er in de praktijk natuurlijk best wel eens kinnesinne is.

Een ander groot voordeel is de grote nadruk op leren, studeren, discussiëren en zelfstandige meningsvorming (zie hierboven). Dat is er de oorzaak van dat het Joodse volk tweeduizend jaar van verstrooiing, onderdrukking en vervolging heeft weten te overleven. Dat is ook de reden waarom er zoveel grote Joodse geleerden zijn. En waarom Israël nu een van de technologisch hoogst ontwikkelde landen van de wereld is. Niet-religieuze Joden storten zich vaak helemaal op de wetenschap. Ook in de kunsten vind je relatief veel Joodse kunstenaars. Dat is allemaal het gevolg van een positieve kijk op het leven en op de wereld met veel nadruk op leren, onderzoeken en creëren. "Als onze God een schepper is, moeten wij ook scheppend bezig zijn met de wereld om ons heen."


This is the website of Peter van 't Riet