Dit boek is te koop op internet.
Samenvatting - Wie als christen voor het eerst een synagogedienst bijwoont, kan van de ene verbazing in de andere vallen. Waarom gaat alles er zo anders toe dan in een christelijke kerk?
In dit boekje laat de auteur zien wat er allemaal anders is aan de joodse eredienst en uit welke achtergrond dat voortkomt. Gebed is in het Jodendom meestal geen vragen of smeken, maar wordt vooral gezien als zelfbezinning of meditatie. De biddende mens bezint zich op de vraag waar het in het menselijk leven in het hier en nu om gaat.
In dit boekje legt de auteur diverse aspecten van de joodse gebedsopvatting en gebedspraktijk uit aan christelijke lezers. Die gebedsopvatting heeft alles te maken met de wijze waarop joden zich verhouden tot God. Aan de orde komen het gebruik van de Hebreeuwse taal, individueel en gemeenschappelijk gebed, de wijze waarop gebeden geformuleerd zijn en veel andere zaken.
Na kennis te hebben gemaakt met het joodse gebedenboek, de Siddoer, worden de belangrijkste gebeden besproken en inhoudelijk toegelicht. In het laatste hoofdstuk laat de auteur zien dat ook het Onze Vader een typisch joods gebed is.
Inhoudsopgave
1. Gebed als brug tussen aarde en hemel (de joodse gebedsopvatting)
2. Het joodse gebedenboek (Siddoer)
3. Drie gebeden om mee te beginnen
4. Het Hoor-Israëlgebed (Sjêma Jisraeel)
5. Het Achttiengebed (Sjêmoné Esré of Amidah)
6. Het Kaddiesj-gebed
7. Het Onze Vader
Publicatiegeschiedenis
Dit boek verscheen in 2024 bij Uitgeverij Folianti, Kampen (ISBN 978 90 76783 68 0).